Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Powiatowy Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Żmigrodzie

Zajęcia na Uniwersytecie Przyrodniczym

Dnia 24 października uczniowie klas: I LO, III gimnazjum oraz II TE wraz z panią Marią Rybką-Olczak i panią Sylwią Rudnicką wybrali się na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Po przybyciu zostali bardzo serdecznie przywitani przez panią z Biura Rekrutacji oraz przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów. Krótko przedstawiono nam plan zajęć.
Rozpoczęły się one od wykładu magistrantki  pani Karoliny, która przedstawiła nam prezentację dotyczącą roślin „in vitro”. Dowiedzieliśmy się, w jakich warunkach są one hodowane i jak bardzo wrażliwe są na zakażenia. Pani Karolina pokazała nam fotografie, przedstawiające kolejne etapy rozwoju rośliny oraz wymieniła zalety takiej hodowli (szybki wzrost, duża ilość, możliwość modyfikacji, niski koszt, nowe gatunki itd.), do której wykorzystywana jest szafa fitotronowa. W dalszej części prezentacji poznaliśmy metodę otrzymywania sztucznych nasion w żelowych kulkach z alginianu sodu, a pani Karolina opisała nam badania, które wraz z koleżanką na nich przeprowadziły. Dotyczyły one korzeni włośnikowatych i poszukiwania w nich istotnych dla człowieka substancji. Celem wystąpienia było pokazanie dobrych stron GMO, których w większości nie jesteśmy świadomi.
Po prezentacji odbyły się zajęcia praktyczne w laboratorium, których celem było pokazanie, w jaki sposób temperatura wpływa na rozwój drożdży. Na początku dowidzieliśmy się, na czym polega pasteryzacja oraz jak pod względm zawartości drożdży różni sie piwo pasteryzowane od niepasteryzowanego. Mogliśmy się o tym przekonać  obserwując wykonane przez siebie preparaty mikroskopowe z piwa pasteryzowanego i niepasteryzowanego.  Na podstawie obserwacji stwierdzić, że wysoka temperatura zabija komórki drożdży. Następnie  pod czujnym okiem studentów wykonywaliśmy posiewy drożdży na płytkach Petriego, które zabraliśmy do domu, aby obserwować rozwój grzybów.  
Po dniu pełnym wrażeń wróciliśmy w mury naszej szkoły. Jeszcze raz pragniemy podziękować Uniwersytetowi Przyrodniczemu we Wrocławiu za poświęcony nam czas i niezwykle ciekawą prezentację oraz zajęcia laboratoryjne.  


Maja Matusiak i Karolina Szajewska

 

  • unip1
  • unip10
  • unip11
  • unip2
  • unip3
  • unip4
  • unip5
  • unip6
  • unip7
  • unip8
  • unip9