
Cele ogólne projektu :
– nabycie umiejętności kiszenia warzyw
– kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się
-budzenie zainteresowań własnym zdrowiem
– kształtowanie umiejętności oceniania własnego sposobu żywienia się
– poznanie z właściwości ziół i sposobu ich wykorzystania w kuchni
– poznanie znaczenia żywności ekologicznej i jej wpływu na zdrowie człowieka
– nabycie umiejętności rozróżniania żywności ekologicznej
-uświadomienie roli właściwego odżywiania dla zdrowia i prawidłowego rozwoju każdego człowieka
Miejsce realizacji projektu
Liceum Ogólnokształcące w Powiatowym Zespole Szkół w Żmigrodzie.
Adresaci projektu
uczniowie, nauczyciele, pracownicy, rodzice, partnerzy i lokalna społeczność
Główne zadania podejmowane w ramach projektu.
Partnerzy uczestniczący w projekcie
-Starostwo Powiatowe w Trzebnicy – Pani Starosta Małgorzata Matusiak objęła honorowy patronat nad projektem
– Urząd Miejski w Żmigrodzie
– Miejski Zakład Gospodarki Komunalnej w Żmigrodzie
-Zakład Wodociągowy Związku Gmin Bychowo z siedzibą w Prusicach
– Edukacja dla Doliny Baryczy z siedzibą w Miliczu
– Centrum Edukacji Ekologicznej Nadleśnictwa Żmigród
– Technikum Gastronomiczne w Powiatowym Zespole Szkół w Żmigrodzie
– Uniwersytet Przyrodniczy
– Dietetyk – Dagmara Jeż
– gospodarstwo rolne Michała Sznajdera
Przewidywany termin prezentacji w środowisku szkolnym zakończonego projektu:
czerwiec 2022 rok w formie pikniku ekologicznego z udziałem partnerów projektu na terenie szkoły.
Lp. | Tematy | Termin realizacji |
1. | Wartość i znaczenie kiszonek | Wrzesień 2021 |
2. | Wartość i zastosowanie ziół w życiu człowieka | Luty 2022 |
3. | Woda – cud natury | Marzec 2022 |
4. | Rola i znaczenie żywności ekologicznej | Kwiecień 2022 |
Ewaluacja
Koordynator projektu
Bożena Tarnowska